Analyse – IN SHADOW: A Modern Odyssey

Hierbij een korte analyse, of eigenlijk zijn het enkele observaties bij het zien van Lubomir Arsov‘s korte animatie film: IN SHADOW: A Modern Odyssey

IN SHADOW: A Modern Odyssey from Lubomir Arsov

Wat me na mijn voorgaande onderzoek en voornamelijk bij deze animatie opviel is dat symbolisme en metaforen het mogelijk maken om zonder woorden extreem veel te zeggen. Ook dat iets laten zien vaak sterker werkt dan iets (enkel) te vertellen.

Daarnaast observeerde ik dat het gebruik van geluid een goede begeleiding kan zijn voor de betekenisgeving van je metafoor. aangezien metaforen en symbolisme meestal meerdere betekenissen kunnen dragen kan het veranderen van de soundtrack de ene of juist de andere betekenis voorhang geven. Uiteraard spelen cameravoering, beweging, kleurgebruik en vooral context hier ook een belangrijke rol in.

Zowel in deze video als die van I, Pet Goat II van Heliofant worden vele metaforen en symbolisme naast elkaar gebruikt. Persoonlijk vind ik dit heel sterk werken, ze versterken elkaar. Dit komt denk ik door de variatie van betekenis die erin metaforen en symbolisme schuilt. Hierdoor kan je er als kijker de voor jou belangrijkste en de meest waardevolle informatie uithalen. Je ‘cherry-picked’ als het ware (onbewust) de betekenisgeving van de gegeven metaforen en hecht deze (onbewust) aan elkaar om zo tot een geheel te komen die het meest bij jou past terwijl de context van de vele metaforen toch een sturing bieden van het gegeven metafoor.

Ook merk ik dat animatie (en special effects) goede methoden zijn om metaforen in te gebruiken. Het gebruik van overdrijving werkt goed bij het uitbeelden hiervan. Ook de mogelijkheid om niet natuurkundige fenomenen uit te beelden kan hier sterk bij helpen. Iets wat met gewone film onmogelijk is. Het verduidelijkt het metafoor en daarmee wat je wilt overbrengen.

Als laatste wil ik het onderwerp van deze animatie nog even benadrukken. Ook deze video zit weer boordevol met (maatschappelijk) kritiek. Het is dus aannemelijk dat dit onderwerp een goede drager is voor metaforen en symboliek.

___

IN SHADOW: A Modern Odyssey, Lubomir Arsov,  https://www.inshadow.net/ 
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s